Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 9-15 óráig

Energiahatékony gyártás

Az Ytong zárt gyártási folyamattal készül, melynek kevesebb az energiaszükséglete, mint más építőanyagok előállításának. Például a szilárdításhoz szükséges vízgőzt 85%-ban újra felhasználják. A gyártási hulladékot a folyamat során mindig újrahasznosítják, így az nem terheli környezetünket.

Hogyan állítsuk elő az Ytong-ot?

A Xella Magyarország Kft. Ytong Falazóelem gyára Gyöngyöstől 15 km-re, Halmajugra és a Mátrai Hőerőmű szomszédságában található.

Az YTONG gyártás főbb alapanyagai: a kvarchomok, a mész, a cement és a víz.

Kizárólag ellenőrzött minőségű alapanyagok kerülhetnek a gyártás folyamatába. A megfelelő szemcsefinomság eléréséhez a homokot golyós hengermalomban őrlik. Öntéskor számítógépes vezérléssel történik az anyagok bemérése és összekeverése. A formába öntött keverék eléri végleges térfogatát, mely során zárt pórusok milliói jönnek létre. A kialakult pórusszerkezet biztosítja a termék kiváló hőszigetelő képességét. A 60°C-os hőalagútból kijövő előszilárdult pórusbeton tömböket az öntőformákból kiemelik és áthelyezik a vágógépre. A kívánt elemek méretre vágása mm-es pontossággal történik. A gyártási folyamat az Európai Uniós irányelveknek megfelelően energiatakarékos és környezetbarát. A keletkező vágási hulladék a gyártás során újra felhasználásra kerül. A hőalagútból kijövő 100°C-ra melegített, méretre vágott tömbök az autoklávokban nyomás alatti gőzérlelés során szilárdul meg. Az építőelemek e folyamat végén nyerik el végleges fizikai tulajdonságaikat. Az autoklávból kijövő kész Ytong termékek ezt követően a csomagolósorra érkeznek. Az elemek minőség ellenőrzésen mennek keresztül, kizárólag csak I. osztályú termékek kerülnek tovább. Az automatizált gyártás végén az elemek raklapokon, feliratozott zsugorfóliával rögzítve kerül a tárolótérre.

A gyár 1992-es privatizációját követően megközelítően 4,5 millió m3 Ytong terméket állított elő.