Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 9-15 óráig

Belső oldali hőszigetelés esetén a hőszigetelésen átjutó pára a lehűtött falon (vagy falban) nem csapódik le? Nem kell párazáró réteget beépíteni?

A lecsapódó pára nagy része a Multipor hőszigetelésben kondenzálódik zömmel a ragasztott felület határához közeli részen. Emiatt fontos a saját ragasztónk használata legalább a ragasztott felületnél, mert ez bírja ezt a terhelést (párazáró réteg beépítése nem szükséges). Szintén emiatt fontos, hogy ne legyen olyan anyag a ragasztó alatt, ami nem bírja a nedvességet (papír tapéta, gipszes vakolat, stb.) A hőszigetelés kapilláraktív tulajdonságából adódóan a felgyülemlett pára a szerkezetből tavasszal távozik a belső tér felé, így fontos, hogy a belső felület páraáteresztő maradjon, hogy a fűtési idény alatt felgyülemlett nedvesség minél kisebb akadállyal távozzon a hőszigetelésből. Figyelni kell a festék páraáteresztő képességére is, ezért nem ajánljuk a diszperziós falfestéket, jobb megoldás valamilyen mész vagy szilikát alapú falfesték használata. Hálóerősítés minden esetben szükséges.

Milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy a Multipor belső oldali hőszigetelés működjön?

A falazatok Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal történő belső oldali hőszigetelése hő- és páratechnikailag megfelelő az alábbi kitételek teljesülése esetén:

  • a meglévő homlokzati falszerkezetek mentesek a felszivárgó nedvességektől (talajvíz, talajnedvesség, időszakos pangó vizek, stb.
  • a vízlepergető hatású nemesvakolat hiányában a falazat csapóeső elleni védelmét meg kell oldani (pl. vízlepergető impregnálás), ellenkező esetben a szerkezet páratechnikailag nem megfelelő!
  • a belső oldali hőszigeteléssel ellátott terek alacsony páraterhelésűek, normál légállapotúak (lakó, iroda funkció)
  • a Multipor hőszigetelő lapok ragasztása és felületképzése az Multipor habarccsal készül, (ragasztás: teljes felületű ragasztással)
  • a Multipor hőszigeteléssel ellátott felületek további glettelése és festése ásványi (mész, szilikát) alapú anyagok felhasználásával történt
  • a homlokzati falba becsatlakozó szerkezetekre (födémek, falak) a hőszigetelés befordítása javasolt egy lap szélességben

Vályogtégla fal belső oldali hőszigetelésére alkalmas a Multipor lap?

A vályogtégla falazatok belső oldali hőszigetelése az alábbi okok miatt nem modellezhető, így biztonsággal nem tudjuk ajánlani.

  • a vályog falazatok nagyon változó tulajdonságúak, elsősorban az adott terület jellegétől függő agyag
  • nem tudható, hogy a szalma adalék még benne van-e egyáltalán, mint összetevő
  • a falszerkezet lehetséges maximális nedvesség kapacitása nem ismert
  • a vizsgálandó falazat állapota nagyon változó (a kor, és az esetleges nedvesség okozta károsodás itt jelentősen befolyásolja a terhelhetőséget)

Továbbá belső oldali hőszigetelés esetén a hideggé vált falszerkezet nedvesség tartalma időszakosan megemelkedhet, azonban a vályog falszerkezetek (melyek jellemzően teherhordó kivitelben készültek) teherbírása nedvesedés hatására bizonytalan mértékben csökkenhet.

Tetőtéri szobában gipszkarton borítással rendelkező szerkezeten alkalmazható-e a Mulitpor hőszigetelés?

Belső oldali hőszigetelés esetén a Multipor hőszigetelés speciális páratechnikai jellemzői miatt (a fűtési szezon alatt a Multipor lapok a helyiség páratartalmának egy részét felveszik, mely a ragasztó réteg környékén jelentkezik) nem ajánlott nedvességre érzékeny (gipszkarton, farostlemez, stb.) felületek szigetelésére, ezért alkalmazása falazott illetve beton szerkezeteken ajánlott.