Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 8-16 óráig

Lefelé hűlő födémek hőszigetelése Multipor hőszigetelő lapokkal

A mélygarázsok, pincék, folyosók és nyitott átjárók födémszerkezeteinek hővesztesége jelentős mértékű, ezért ezek megfelelő hőszigeteléséről minden esetben gondoskodni kell. A szerkezetek hőszigetelő paramétereit az energetikai előírások is meghatározzák. A szigetelő anyag kiválasztásánál nem csupán az anyag hőszigetelő tulajdonsága, de az anyag egyéb műszaki paramétereire vonatkozóan is megjelennek követelmények. Ilyen például a hőszigetelés tűzállósága, rögzítéstechnikája és felületképzés szükségessége. A hőszigetelés esztétikus kialakítása és annak egyszerű kivitelezése is fontos szempont. Az Multipor hőszigetelés nem éghető, illetve tűz esetén sem bocsát ki mérgező gázokat, nem keletkezik füst. A Multipor hőszigetelő lapokkal kialakított felületek felületképzés nélkül is ellenállóak, esztétikus megjelenésűek.

Kivitelezés

A Multipor hőszigetelő lapok rögzítése Multipor vagy Multifix habarccsal, teljes felületen történő ragasztással történik. A teljes felületű ragasztás biztosítja a lapok kellő szilárdságú tapadását építés közben, a habarcs megszilárdulásáig is, így nem szükséges a hőszigetelő lapok ideiglenes alátámasztása.

MP fodem1

Az alapfelületnek kellő szilárdságúnak, laza részektől és portól mentesnek kell lennie. Az 5 mm-nél nagyobb felületi egyenetlenségeket a hőszigetelés előtt ki kell javítani (1-2. ábra)
A szigetelő lapok felrakását megelőzően meg kell határozni a szigetelendő felület geometriai méreteit, valamint a gépészeti vezetékek, berendezések, azok tartószerkezeteinek helyét. A Multifix habarcsot fúrógépbe fogott keverőszárral, az előírt vízmennyiség hozzáadásával csomómentesre és egyenletes sűrűségűre kell keverni. (3. ábra)

A ragasztóhabarcsot a hőszigetelő lapok teljes felületre 10 mm fogazatú glettvassal hordjuk fel. Figyeljünk, hogy a csatlakozó élekre ne kerüljön ragasztóhabarcs.

MP fodem2

A hőszigetelő lapot a felülethez történő nyomással és oldalirányban történő kb. 2 cm eltolással (a habarcs bordák irányára merőlegesen) kell végleges pozícióba csúsztatni, mely lehetővé teszi a habarcsbordák elterülését, teljes felületű tapadást. A lapokat egymáshoz tompa ütköztetéssel „száraz kapcsolattal” kell csatlakoztatni. Az elemeket soronként feles kötésben kell elhelyezni. (5-6-7. ábra)

MP fodem3

Az elemek szükség szerinti méretre vágása, alakítása kézi fűrésszel elvégezhető. Akár íves vágások is készíthetőek. (8. ábra)
A teljes felület elkészítése után, a habarcsréteg megszilárdulását követően a felület egyenetlenségei kézi csiszolólappal korrigálhatóak. (9. ábra)
A mennyezeten futó vezetékek helye kézi eszközökkel egyszerűen kialakíthatóak. (10. ábra)

MP fodem4

A hőhídmentes csomópontok kialakításához javasoljuk, a fal födém csatlakozásánál a szigetelés függőleges irányba történő befordítását egy lap szélességben. (11-12-13. ábra)

MP fodem5

Az elkészült felület ellenálló, akár további felületképzési rétegek készítése nélkül is esztétikus megjelenésű. A mennyezeten futó elektromos vezetékek és szerelvények falon kívüli szereléssel is esztétikusan kiépíthetőek. (14. ábra)
Igény esetén az elkészült hőszigetelés felülete többféleképpen is kialakítható. Készíthető közvetlen festés, illetve lehet glettelt és festett kivitelben üvegszövet háló erősítéssel. Közvetlen festés esetén az elkészült hőszigetelés esetleges síkfogasságát csiszolással ki kell egyenlíteni, ezután a festékrétegek felhordhatóak. Glettelt és festett kivitel esetében Multipor vagy Multifix habarcsrétegbe üvegszövet háló beágyazása szükséges. Az így készített hőszigetelt felületet az ágyazó réteg felhordása előtt dübelezéssel meg kell erősíteni, hőszigetelő laponként 1-1 dübel beépítésével. (15-16. ábra)

MP fodem6

A dübeles megerősítés után a teljes felületre glettvassal fel kell hordani a Multipor vagy Multifix ragasztóhabacsot 2-3 mm vastagságban, majd még annak friss állapotában az üvegszövet hálót bele kell ágyazni. Egyszerre csak akkora felületre hordjuk fel a ragasztóhabarcsot, amennyit el tudunk készíteni mielőtt az elkezd „meghúzni”. Ellenkező esetben a háló besimítása már nehézkes lesz, a ragasztóhabarcs nem lesz simítható. Az üvegszövet hálót 10 cm-es átfedéssel kell elhelyezni, ezzel biztosítva a felület együttdolgozását. (17-18-19. ábra)
A háló elhelyezése után további 2-3 mm Multipor vagy Multifix habacsot kell felhordani a felületre, majd műanyag vagy fa simítóval eldörzsölni azt. Ezután a felület festhető, vagy, további finomabb szemcséjű (ásványi alapú) glett rétegekkel ellátható.

Belső oldali hőszigetelés Multipor ásvány hőszigetelő lapokkal

A Multipor hőszigetelő lapokkal történő belső oldali hőszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására, ott ahol a határoló szerkezet hőszigetelése a külső oldalon nem valósítható meg. Ilyen esetek például a műemléki homlokzatok (az eredeti homlokzat megtartása miatt), beépítési korlátok, társasházak homlokzatai (ha a külső oldali hőszigetelés kivitelezésében nincs egyetértés a lakók között).
A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra. Az anyagszerkezet a fűtött tér páratartalmát képes felvenni, majd azzal egyidejűleg a kapilláris szerkezetnek köszönhetően azt visszavezetni a belső tér felé (kiszáradás).

Homlokzati falak hőfotója Multipor belső oldali hőszigetelés előtt és után.

mp hofoto1

1. kép: Külső felvétel – szigetelés nélküli falnál
Látható, hogy a hőszigeteletlen téglafal homlokzat erősen felmelegedett, amit a sárgától a lila színekig mutat a hőfotó. Nem megfelelő a hőszigetelés.

mp hofoto2

2. kép: Belső felvétel – szigetelés nélküli falnál
A szigeteletlen fal alacsony külső hőmérsékletnél hideg, amit a zöld színek mutatnak. A meleg elemek, pl. a hősugárzók, vagy a fűtőcsövek a sárga-mélyvörös színekkel jelennek meg. Nem megfelelő a hőszigetelés.

mp hofoto3

3. kép: Belső felvétel – szigetelt falnál
A Multipor ásványi hőszigetelő lappal szigetelt fal narancssárga és piros színe mutatja a jő hőszigetelést. A falfelület magas hőmérséklete hőveszteség minimális energiával fenntartható.

Bővebb információ: www.hoszigetelesbelulrol.hu

multipor house without numbers

Az épületek hőveszteségének, energetikai mutatójának meghatározó eleme a homlokzati határoló szerkezetek hőszigetelő képessége. Ez meglévő épületek esetében a homlokzati falak utólagos külső oldali kiegészítő hőszigetelésével is javítható. Az új építésű, alacsony energiaigényű, illetve passzívház külső falszerkezetének fontos eleme a megfelelő hőszigetelő képességű anyagok alkalmazása. A hőszigetelő anyag kiválasztásának szempontjából a hőszigetelő tulajdonságokon kívül az anyag egyéb műszaki paraméterei is meghatározóak. Ilyen például hogy a hőszigetelés természetes alapanyagú, kellően stabil szerkezetű, nem éghető, akusztikailag kedvező tulajdonságú és egyszerűen felhasználható legyen. A Multipor hőszigetelő lapok alkalmazásával kialakított hőszigetelés ezen elvárásokat teljesíti.

 

 

Külső oldali hőszigetelés lépésről-lépésre

1.) A Multipor ragasztóhabarcs bekeverése és a hőszigetelő lapokra történő felhordása

 •  A 20 kg kiszerelésű Multipor ragasztóhabarcs száraz keveréséhez 8 liter vízre van szükség. 
 • A bekevert habarcsnak akkor megfelelő a konzisztenciája, ha az nem csöpög le a glettvasról.
 • A lapok elcsúsztatása, végleges pozícióba helyezése a habarcsbordázat irányára merőlegesen történjenek. 


2.) Az indítóprofil beépítése

 •  Indítóprofil helyének meghatározása
 • Lehetőleg műanyag profilokat használjon.
 • A felület esetleges egyenetlensége esetén használjon hézagoló alátéteket.
 • Készítsen mélyítést (csiszolja le a hőszigetelő lapot) azokon a helyeken, ahol a lap közvetlenül a profillal érintkezik.
 • A hőszigetelő lap túlnyúló részét ne fedje el habarccsal.
3.) Indító sarokprofil beépítése

 • Csak elkészült lábazati hőszigetelés után alkalmazható.
 • A lábazati hőszigetelés felső síkjának tisztítása után tömítő szalagot kell beépíteni.
 • Lehetőleg műanyag, vízorros profilt használjon.4.) Falnyílások sarokkialakítása

 • A hajszálrepedések elkerülése érdekében elkerülendő a sarkokon az illesztési hézag kialakítása. A hőszigetelő lapot ki kell vágni a sarok vonalvezetésének megfelelően, illeszkedve a nyílászáróhoz.
 • Sarokerősítő, üvegszövet erősítésű háló beépítése szükséges (min. 20x40 cm).5.) Másodlagos vízszigetelő réteg elkészítése nyílászáró párkánynál

 • Hordja fel a kenhető szigetelő anyagot arra a területre, ahova az ablakpárkány kerül és ágyazza bele a sarokprofilt.
 • Mielőtt elhelyezi az ablakpárkányt, távolítsa el a sarokprofilról a védőréteget.6.) Ablakpárkány dilatáció kialakítás

 • Helyezze el a tömítő szalagot az ablakpárkányra.
 • A tömítőszalagot az ablakpárkányon a hőszigeteléssel érintkező felületei mentén kell körbe vezetni.
 • A tömítőszalag külső éle kerüljön egy síkban a Multipor hőszigeteléssel.7.) Tetőszerkezeti dilatáció kialakítása

 • Helyezze el a tömítő szalagot a fa szerkezetre
 • A tömítőszalag külső éle kerüljön egy síkban a Multipor hőszigeteléssel.
8.) Nyílászárók falkáva előkészítése vakoláshoz

 • Húzzon hornyot a nyílászáró tok és a hőszigetelés csatlakozásánál beépítendő vakolóprofil elhelyezéséhez
 • A profil elhelyezése előtt távolítsa el a tömítő szalag védőrétegét
 • Építse be a vakolóprofilt


9.) A hőszigetelő rendszer függőleges véglezárása

 • A hőszigetelés lezárásnak síkjában építsen be hálós élvédőt.
 • A hőszigetelés elkészítése után újabb hálós sarokélvédő beépítése szükséges.
10.) A hőszigetelés és a csatlakozó szerkezetek kapcsolata

 • Helyezze rá a tömítő szalagot a szomszédos szerkezetre.
 • A tömítőszalag külső éle kerüljön egy síkban a Multipor hőszigeteléssel.
11.) Csatlakozási hézag kialakítása

 • Élvédő profil beépítése.

12.) Mozgási hézagok kialakítása

 • Dilatációs profil beépítése
 • A vakolás után távolítsuk el a védőfóliát.
13.) Tágulási hézag kiképzése

 • Tágulási (mozgási) csatlakozó profil beépítése

14.) Az ágyazóréteg kivitelezése

 • A Multipor ragasztóhabarcs 12 mm-es fogazatú glettvassal hordjuk fel.
 • Az üvegszövet erősítésű hálót a habarcsréteg külső harmadába kell beágyazni.
15.) Szerelőlemez beépítése

 • A tömítőszalag elhelyezése a szerelvényre
 • A tömítőszalag külső éle kerüljön egy síkban a Multipor hőszigeteléssel.
Honlapunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k alkalmazását.
Adatvédelmi szabályzat Engedélyezem Nem engedélyezem