Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 8-16 óráig

„Az ökológia a tudományoknak azon ága, amely az élettereket, az élőlények és a környezet kapcsolatait vizsgálja. A kifejezést 1866‑ban alkotta meg Ernst Haeckel német darwinista biológus az »öko« (görögül oikosz = »lakás, ház, háztartás«) és a lógia (görögül logosz = »tudomány«) szavakból.” Forrás: Wikipédia

A mai értelmezésén az ökológia kifejezésnek leginkább egy reális, - emberi, vállalati illetve szervezeti - környezettudatos gondolkodásmódot, és magatartást értünk. A Xella Magyarország Kft. számára az ökológia fogalma egyet jelent a felelősséggel. Földünk természetes alkotóelemei - homok, mész - felhasználásával egy új környezetet, infrastruktúrát valósítunk meg. Természetesen törekszünk arra, hogy minél kíméletesebben és hatékonyabban használjuk fel természeti forrásainkat, átgondolva, figyelembe véve a törvényi‑ és normatív szabványokat. Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan innovatív terméket fejlesztettünk ki, mely élenjáró szerepet tölt be a hőszigetelési piacon, - egyedi anyagszerkezete miatt – optimális megoldást nyújtva az energiatudatosan gondolkodó vásárlóknak. Mára alapvető feltétel, hogy környezettudatosan cselekedjünk, és ez vonatkozik az új társas házak, okos családi házak építésére is. A természetes alapanyagok, az alacsony előállítási energia‑szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Mit takar az a kifejezés, hogy ökológia, egészséges lakásklíma, vagy természetes ásványi építőanyagok? Mire kell figyelni az építőanyagok kiválasztásánál és miért fontos egy falazóelem alapanyaga? Ezekre és a későbbiekben felmerülő kérdésekre szeretnénk válaszolni Önnek úgy, hogy rámutatunk az ökológia és az építőanyag gyártás összhangjára, az egészséges lakóklíma fontosságára, a hosszú távú fenntarthatóság környezetvédelmi‑ és gazdasági előnyére.

Természetes és ásványi építőanyagok

Az Ytong pórusbeton, a Silka mészhomoktégla és a Multipor ásványi hőszigetelő lapok alapvetően homokból, mészből és vízből állnak, melyek 100%‑ig természetes alkotóelemek, ezért szinte kiapadhatatlanul a rendkelezésre állnak, továbbá ezek a falazóelemek teljes életciklusuk során sem jelentenek veszélyt az ökológiai egyensúlyra. Annak ellenére, hogy az alapanyagok ilyen nagymértékben rendelkezésre állnak, a Xella Magyarország Kft. figyel arra, hogy gazdaságosan használja fel a Föld természeti forrásait. Ytong falazóelem esetén ez azt jelenti, hogy 1 m³ kitermelt ásványi alap‑anyagból 4‑5 m³‑nyi készterméket állíthatunk elő. Nagyon sok terméket megbélyegeznek azzal a kifejezéssel, hogy természetes építőanyag vagy organikus falazóelem. Kétségtelenül a fa és a parafa organikus és természetes építőanyag egészen addig, amíg nem kezelik le valamilyen felület‑képző / védő vegyszerrel.

Nézzük meg a Xella Magyarország Kft. termékeit ebből az aspektusból:

Az Ytong klasszikus falazóelemnek számít és ma már a pórusbeton szinonima kifejezéseként szerepel. Kiváló hőszigetelő képességével - egy rétegben - egyedülálló a hazai falazóelem piacon. Emellett a CO2 kibocsájtás csökkentés, az egészséges lakóklíma és a hosszú távú fenntarthatóság éllovas építőanyaga. Falazóelemet több mint 80 éve állítunk elő világszerte ipari mennyiségben, úgy, hogy a minőségét és kiváló tulajdonságait folyamatosan javítottuk, mely fejlesztési folyamat a mai napig nem ért véget. Az Ytong különleges anyagszerkezetéből adódóan természetes alapanyagú (mész, homok, víz és cement), kiváló hőszigetelő képességű, optimális nyomószilárdságú, A1‑es tűzvédelmi osztályba sorolt, nem éghető falazó anyag. A „fehér tégla” természeténél fogva kiváló hőszigetelő, mert millió apró pórusba zárt levegőt tartalmaz, így nem igényel kiegészítő hőszigetelést sem. Az alacsony előállítási energia‑szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Az Ytong falazóelemek alkalmazásánál nem szabadulnak fel mérgező, illetve gáznemű anyagok, a termék teljes mértékben újrahasznosítható.

Kapcsolódó cikk: Sikeres küzdelem az idő vasfoga ellen

 

Cégtörténet

1991 év végén a németországi Ytong Deutschland AG megalapította Magyarországon az Ytong Hungary Kft.-t. 2003-ban az Ytong Holding GmbH-t megvásárolta a német Haniel család, és így a tulajdonában álló Xella Baustoffe GmbH felvásárolta az európai Ytong és Hebel gyárakat, többek között a halmajugrai Ytong gyárat is. Az Ytong Hungary nevet 2003-ban a Xella Pórusbeton Magyarország Kft, majd 2005-ben a Xella Magyarország Kft váltotta fel. A cég újonnan épült iszakszentgyörgyi mészhomoktégla gyára ekkor kezdte meg a termelést, ezért következet be a második, és egyben végleges névváltás. 2008-ban újabb tulajdonosváltásra került sor, ugyanis a Haniel család eladta a teljes nemzetközi építőipari vállalatcsoportot a Goldman Sachs amerikai befektetői csoportnak. 2016 december 1-vel az amerikai befektetési alapkezelő vállalat eladta a Xella Csoportot a Lone Star leányvállalat részére.

Ahogy a 90-es évek elejétől a magyar pórusbeton gyár beépült a nemzetközi vérkeringésbe, úgy bővült a termékválasztéka import termékekkel. A Halmajugrán gyártott falazóelemek mellett megjelentek a magyar piacon a vasalt pórusbeton áthidalók, illetve vasalt pallók is.
A piac egyre inkább a jó hőszigetelési megoldások felé fordult, a gyártástechnológia korszerűsödött, csökkent az Ytong P2-0,5 testsűrűsége 490-ről 440 kg/m3-re, ezzel párhuzamosan csökkent a falazóelemek hővezetése is.
A 2006 szeptemberén életbe lépett energetikai rendelet, az építési engedélyezési folyamatok szigorodása, illetve az energiaárak drasztikus emelkedése megmozgatta az építőanyag ipart is.
2008-tól még mindig a 30-as falvastagságú falazóelemekből értékesítenek a legtöbbet, de már egyre több 37,5-es falazóelemet vásárolnak.

2009-ben a halmajugrai Ytong Falazóelemgyár a már korábban Németországban gyártott alacsonyabb, 400 kg/m3 testsűrűségi osztályba tartozó termékeket is elkezdte gyártani. A magyar piacra Ytong A+ néven került kereskedelmi forgalomba. Az alacsonyabb testsűrűségű elemek magasabb kovasavtartalmú homokkal készültek, így a gőzszilárdítás során a nagyobb számú tobermorit kristálynak köszönhetően a nyomószilárdság a testsűrűség csökkentésével nem változott. Az Ytong A+ termékekkel a 37,5 cm vastag falazat hőátbocsátása U = 0,30 W/m2K érték alá csökkent.
2013-ban az energetikai rendelet várható szigorítása újabb termékfejlesztésre ösztönözte a Xella Magyaroszág Kft.-t. A gyártástechnológiában rejlő lehetőségek kihasználásával új fokozott hőszigetelésű falazóelemmel bővítette termékskáláját Ytong Lambda néven. Ebből a falazóelemből épített falazat a kilátásba helyzet hőátbocsátási értéket egy rétegben is teljesíti. (37,5 cm vastag falazat esetén U=0,22 W/m2K) Az Ytong falazóelemek szokásos falszélességi méretrendjén túl 50 cm széles elemek is bevezetésre kerültek, mely az alacsony energiaigényű épületek falazataként is kimagasló megoldást biztosít kiegészítő hőszigetelés nélkül.

A Silka néven 2004 óta a magyar építőipar újra felfedezhette a mészhomoktéglát, és elsősorban a nagy testsűrűségéből adódó kiváló hangszigetelési képességéből adódóan az akusztikai falak (lakáselválasztó, lakó és közösségi terek közötti, homlokzati, stb.) egyik jellemző megoldásaként használja. A modern gyártástechnológiának ezen belül is a számítógép által vezérelt préselési eljárásnak és a nagy nyomású gőzszilárdításnak köszönhetően a Silka mészhomoktéglák fizikai paraméterei nagymértékű fejlődésen mentek keresztül. A ±1mm-es méretpontosságból adódóan a nút-féderes falazóelemeket a 2 mm-es habarcsréteget adó vékonyágyazó technológiával is falazhatjuk. A legkorszerűbb gyártási technológia 50x-es fagyállóságot garantál a burkolótégláknak, mely lehetővé teszi azok alkalmazását függőleges falakon kívül lábazatokban, párkányokban is.

Németországban 2005-re kifejlesztették a Multipor nevű pórusbeton hőszigetelő táblákat, melyet eleinte tűzoltóhabbal „kelesztetek”, később átálltak az alumínium pasztás megoldásra. Az Multipor testsűrűsége 115 kg/m3, tervezési hővezetése 0,045 W/mK. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stullnban indultak, itt a gyártósor kifejezetten a Multipor gyártására fejlesztették ki. 2008-tól már a Köln melletti Porzban a hagyományos pórusbeton gyártósoron is tudnak ilyen alacsony testsűrűségű terméket előállítani. Magyarországon először 2008 szeptemberétől került kereskedelmi forgalomba. Jelenleg az ásványi hőszigetelő lapot hazánk a Xella bulgáriai gyárából importálja.

Ytong - A pórusbeton

YTO NEG RGB R 300A világ első márkanévvel ellátott építőanyaga az Ytong (a svéd mozaikszó eredete: YXHULT Angherdede Lättbetong = szárított pórusbeton Yxhultból). Az 1900-as évek elején Svédországban fejlesztések indultak azzal a céllal, hogy a természetből közvetlenül kinyert építőanyag, a fa kiváló tulajdonságaival (hőszigetelőképesség, könnyű megmunkálhatóság, magas nyomószilárdság) megegyező, de ipari technológiával, nagy mennyiségben előállítható építőanyagot hozzanak létre. A kísérletek eredményeként jött létre a pórusbeton, melyet a fenti tulajdonságok mellett további előnyök is jellemeznek, mint például tartósság, kiváló páraáteresztő képesség, valamint tűzállóság. A pórusbeton „sorozatgyártását” 1929-ben Karl August Carlen vállalkozó kezdte meg Dr. Axel Erikson építész szabadalma alapján. Mára világszerte több mint 8 millió köbméter pórusbetont állítanak elő évente. Az Ytong az elmúlt közel 90 év alatt az egyik legsikeresebb márkanévvé vált. Európában a legismertebb építőanyagok közé tartozik. Magyarországon a 60-as évek elejétől kezdődött meg az ilyen típusú falazóelem gyártása. Akkoriban gázbeton, illetve gázszilikát néven volt ismert, és a mai homokkal ellentétben fő alkotóeleme a kohópernye volt, melyből adódott szürke színe. Hazánkban az Ytong pórusbeton gyártása (mely már homok alapú és fehér színű) 1991-ben kezdődött meg, amikor a németországi Ytong Deutschland AG 1991-ben Halmajugrán megalapította az Ytong Hungary Kft.-t.
Ahogy a magyarországi pórusbeton előállítás beépült a nemzetközi vérkeringésbe, úgy bővült hazai termékválaszték a cégcsoport más gyáraiban előállított termékeik-kel. A Halmajugrán gyártott Ytong falazóelemek mellett megjelentek a vasalt pórusbeton áthidalók, illetve vasalt pallók is, így az Ytong márkanév Magyarországon is egy komplett, magas minőségű építési rendszerré vált. 2003-ban az magyarországi Ytong gyárat több európai pórusbeton gyárral együtt megvásárolta a Haniel család tulajdonában álló Xella Baustoffe GmbH. Az Ytong Hungary nevet így 2003-ban a Xella Pórusbeton Magyarország Kft váltja fel. A vállalat csoport 2004-ben megvásárolt az Iszkaszentgyörgy közelében található régi téglagyárat, a gyár korszerűsítését követően 2004-ben megindul a Silka mészhomok-tégla gyártása. 2005-ben egy újabb névváltoztatás követően a cég Xella Magyarország Kft. néven működik tovább. 2008-ban egy újabb tulajdonos váltás történt, a Haniel család eladta a teljes nemzetközi építőipari vállalatcsoportot a Goldman Sachs amerikai befektetői csoportnak.
2016. december 1-vel az amerikai befektetési alapkezelő vállalat eladta a Xella Csoportot a Lone Star leányvállalat részére.

A Xella Magyarország Kft. Ytong falazóelem gyára Gyöngyöstől 15 km-re, Halmajugra és a Mátrai Hőerőmű szomszédságában található.

Silka - A mészhomoktégla

SIL NEG RGB RA mészhomoktégla egy olyan nagyszilárdságú építőelem, amely mész, homok és víz összekeverésével, nyomás alatti formázásával, majd ezt követően gőzszilárdítással készül. 

Terméktörténet: A mészhomoktégla széleskörű elterjedése az 1700-as évektől kezdődött a németalföldi területeken, ahol a lakóházak 80%-a napjainkban is ebből az anyagból készül. Ekkor még a hagyományos „nagyméretű tégla” formájú elemek kerültek gyártásra. Magyarországon már a század elején ismert építőanyag volt, de a második világháború után, az iparosított építés korszakában itthon feledésbe merült. A magyar építőipar a 2000-es évek elejétől „újra felfedezhette” a mészhomoktéglát, immár Silka néven. A termék jó hírnevét elsősorban a nagy testsűrűségéből adódó kiváló hangszigetelési képességének köszönheti, mely az akusztikai falak (lakáselválasztó, lakó és közösségi terek közötti, homlokzati, stb.) tökéletes műszaki megoldása.

Multipor - Ásványi hőszigetelő lapok

multipor logo final 72dpi RGBAz energiatudatos gondolkodás-mód, valamint az egyidejű Uniós ösztönző finanszírozási program eredményeképpen napjainkban felgyorsult a régi házak, lakások utólagos hőszigetelésének igénye. Épületeink fűtési energia igényét csökkentő megoldásának egyik fontos eleme az új vagy meglévő falszerkezetek hőtechnikai paraméterének javítása, a külső falszerkezetek hőszigetelésének fokozásával. A hőszigetelő anyagokat Magyarországon legtöbben a polisztirol és a szálas anyagú termékekkel azonosítják, pedig az utóbbi években egyéb, speciális igényeket is kielégítő hőszigetelési megoldásokra alkalmas termékek is rendelkezésre állnak a piacon. A Multipor hőszigetelő lapok stabil, ásványi kristályszerkezetűek, nem tartalmaznak szálas összetevőket, így a hőszigetelések széles palettáján új alternatívát nyújt: ásványi, tömör mégis jó hőszigetelő. A millió apró pórusba zárt levegő – mely természeténél fogva kiváló hőszigetelő – biztosítja az építőanyag kiemelkedő hőszigetelő képességét. 

Terméktörténet: A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált a hőszigetelő lapok előállítása, amely Németországban Multipor néven került forgalomba. A pórusbeton hőszigetelő lapok gyártásához tulajdonképpen a pórusok számát kellett növelni. Így előállításra került a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m³) Multipor hőszigetelő lap. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stulln-ban indultak, ahol a gyártósort és technológiát kifejezetten a Multipor előállítására fejlesztették ki. 2008-tól a Köln melletti Porz-ban is megkezdődött az alacsony testsűrűségű pórusbeton hőszigetelő lapok gyártása. Magyarországon a hőszigetelő lap először 2008 szeptemberében került kereskedelmi forgalomba.

Minőség

A Xella termékek minőségét a folyamatos és szigorú minőségellenőrzés szavatolja. Az Ytong építési rendszer, a Silka mészhomoktégla és a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer minőségi programja egy háromszintű ellenőrzési folyamat. Az első az ISO 9001:2015 minőség-irányítási rendszer működtetése, a második a németországi fejlesztési és kutatási intézet folyamatos kontrollja, a harmadik a külső független fél (ÉMI) által végzett tanúsítás.

Környezetvédelem

Kornyezet logo 300dpiA természetes alapanyagok, az alacsony előállítási energia-szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. A gyártás során nem szabadulnak fel mérgező gázok.
Az alapanyagoknak, és a gyártástechnológiai illetve felhasználási tulajdonságosokból adódóan az Ytong építési rendszer, a Silka mészhomoktégla és a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer megfelel a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, melyet független tanúsító szervezet a „Környezetbarát” védjegy használatának jogosultságával is igazol.

Honlapunk a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ. Az oldal használatával Ön elfogadja a cookie-k alkalmazását.
Adatvédelmi szabályzat Engedélyezem Nem engedélyezem